סוגי הטיפול
מתיאוריה ל"מעשה הטיפולי"
גישות הטיפול (פסיכותרפיה) הפרטני, זוגי ומשפחתי עליהם אני מבססת את הטיפול שלי בכם:
פסיכותרפיה היא שם כולל לקבוצת התערבויות טיפוליות המבוססות על שיחה שאותה פיתח פרויד במאה ה-19. מאז נוצרו מודלים ושיטות טיפוליות רבות. רעיון הטיפול באמצעות שיחה נותר בעינו, והוא שעומד בבסיס הפסיכותרפיה.
מחקרים רבים מראים כי יעילותה של הפסיכותרפיה נמצאה כמושפעת בעיקר מגורמים כאיכות הקשר הטיפולי הנוצר בין המטפל למטופל ומידת ההסכמה בין המטפל למטופל על מטרות הטיפול ועל הדרך להשגתן.
פסיכותרפיה יכולה כיום להינתן במסגרת אישית, זוגית, משפחתית או קבוצתית. כמו כן, קיימות התערבויות טיפוליות-ייעוציות כהדרכות הורים.
קראו עוד על הגישות הטיפוליות שלי
טיפול אישי
הטיפול האישי הינו שיטת פסיכותרפיה המבוססת על שיחה.
אדם המתמודד עם סימפטומים כמו אי-שקט, דיכאון וחרדה, הפרעות אכילה והתמכרויות, ערך עצמי ירוד, בושה וחוסר ביטחון עצמי, קושי ביצירת קשרים זוגיים וחברתיים, קשיי תפקוד בעבודה וכיו"ב פונה לטיפול האישי.
מבנה הטיפול
הפגישה הראשונה ולעיתים אף השנייה, מוקדשת לראיון אינטייק (סיפור חיים ופרטים אישיים) ולסימון מטרות לשינוי מהתהליך הטיפולי.
הפגישות הן חד- שבועיות וקבועות ואורכות כחמישים דקות.
תהליך הטיפולי מסתיים כאשר אנחנו מרגישים שהושגו רוב המטרות.
המינימום הנדרש הוא כשלושה חודשים כדי להרגיש כי מתחולל שינוי.
בטיפול האישי, יש אפשרות למטופל להזמין הורים, אחים, בני זוג, קולגות ואף ילדים למפגש אחד או שניים.
ייעוץ וטיפול זוגי
"אהבה רומנטית איננה רק מבט וחיבוק, צריך שיכאב לך כשכואב לבן/ת זוגך, צריך לדעת לדייק בהבנה האמפתית שלי, לדעת לפרש מה כואב לה, לדעת מראש מה גורם לה סבל, או עונג, מה יגרום לנ חיבור ומה יגרום לנו ניתוק".
ייעוץ וטיפול זוגי הינו שיטת פסיכותרפיה הרואה את האדם כחלק ממערכת יחסים רחבה יותר, זוגית או משפחתית.
מטרתו של הטיפול הזוגי בשלב הראשון, היא לאתר ולהגדיר את אי – ההסכמות והמשברים בחיים הזוגיים העלולים לנבוע מקשיים חברתיים, כלכליים, מיניים ואישיים.
בשלב השני, הבניית ערוץ תקשורת חדש, המאפשר שינויים בדפוסי הקשר הקיימים וביסוס קשר שיש בו ביטחון, אינטימיות, קרבה, אמון והכרה בצרכיו של הבן/בת זוג.
אני מטפלת בזוגות בשלבים שונים של המערכת הזוגית טרום נישואים ומגורים משותפים, משבר בנישואים (בגידה), פרידה וגירושים, פרק ב', קשיים מיניים וזוגיות בגיל השלישי.
אני פוגשת בקליניקה אוכלוסייה מגוונת: יהודים ובני מיעוטים, חילוניים וחרדים, קהילת הלהט"ב ועוד.
מבנה המפגש הזוגי
שני בני הזוג בטיפול משותף. קיימת אפשרות לטיפול זוגי יחידני של אחד מבני הזוג. (הזזה של חוליה אחת בשרשרת, מביאה לשינוי של החוליות האחרות באותה שרשרת). מחקרים מראים כי גם בטיפול מסוג זה, מתחוללים שינויים במערכת הזוגית.
יש ואחד מבני הזוג נמצא בטיפול אישי קבוע. כאשר עולות בשיחות סוגיות הנוגעות ליחסים הזוגיים, קיימת האפשרות (בהסכמה עם המטופל/ת) להזמין את בן/בת הזוג למספר פגישות כדי להציג את נקודת מבטה/ו ובכך לתרום להתקדמות הטיפול.
גישור (גירושים בהסכמה)
לעיתים, לא ניתן לשקם את יחסי הזוגיות ובני הזוג בוחרים להיפרד. תהליך הפרידה יהיה פחות פוגע ופחות מכאיב אם ימנעו בני הזוג מהליך משפטי מר, ארוך ויקר, בו הנפגעים העיקריים הם הילדים.
ההורים יישארו הוריהם של הילדים ויאלצו לשתף פעולה גם בעתיד(ימי הולדת של הילדים, בר מצוה, חתונה וכן הלאה). כאן מסגלים לעצמם בני הזוג דפוסי התנהגות חדשים של הורים גרושים. הליווי והתמיכה הרגשית- נפשית של המטפלת מאפשרים להורים התייעצות רלבנטית למצבם הרגשי של ילדיהם, העלאת ציפיות, בקשות, תקוות ורצונות באווירה נינוחה ומכילה עם מינימום מאבקים.
מבנה תהליך הגישור
12 – 14 מפגשים בהם משתתפים שני בני הזוג עם המטפלת ודנים בסעיפי ההסכם. בתחילתו של התהליך שני מפגשים אישיים עם כל אחד מבני הזוג לשם הכרות עמוקה יותר והתייחסות לצרכים המיוחדים של כל אחד מההורים. התהליך מבוסס על היבטים פסיכולוגיים, חברתיים וכלכליים. ההורים נדרשים למסור פרטים מהימנים על הכנסות, רשימת הוצאות של הילדים וכיו"ב.
טיפול משפחתי
טיפול משפחתי מתמקד בקשרים רגשיים שונים של המערכת המשפחתית הגרעינית: הקשר הזוגי והקשר בין ההורים לילדיהם. כמו כן, קשרים שבין המשפחה לבין מסגרות חברתיות וחינוכיות על פי הצרכים הטיפוליים. הטיפול המשפחתי מאפשר לראות את המשפחה כמערכת, זיהוי הסימפטום אצל אחד מחבריה, וזאת מבלי להטיל עליו סטיגמה כמקור לבעיה.
מחקרים מראים כי הטיפול המשפחתי יעיל באופן מיוחד כשמדובר בנושאים של פרידה וגירושין, הורות, יחסי הורים ילדים, הפרעות התנהגות של ילדים ומתבגרים, הפרעות אכילה, שימוש בסמים וקונפליקטים משפחתיים.
מבנה המפגש המשפחתי
כל בני המשפחה נוכחים בחדר. יחד עם זאת, הטיפול המשפחתי מאפשר פירוק וחיבור ב בין בני המשפחה בחדר הטיפולים, על פי הצורך: הורים, הורה- ילד וילדים בנפרד.
הדרכת הורים
הדרכת הורים מספקת ידע והבנה למצבים התפתחותיים – נורמטיביים של הילד וכמו כן צרכים מיוחדים של הילד (אוטיזם, קשב וריכוז, הפרעות התנהגות ועוד) וצרכים הנובעים ממשברי חיים במשפחה.
הגישה הזאת מתאימה להורים אשר חשים כי הם מתמודדים עם קשיים, קונפליקטים והתלבטויות בנוגע לילדיהם הצעירים או המתבגרים ו/או בנוגע לסגנון ההורות שלהם. בהתאם, הדרכת הורים אמורה לסייע במקרים הבאים:
- שינויים ומשברים (מעבר דירה, הולדת תינוק חדש במשפחה, גירושים, חולי וכיו"ב)
- קשיים רגשיים של אחד הילדים (חרדה, דיכאון, קשיי למידה, קשיים חברתיים וכיו"ב).
- הפרעות התפתחותיות של אחד הילדים (פיגור, אוטיזם, אספרגר וכיו"ב)
- פערים בדרכי ההורות וקונפליקטים בדרכי חינוך הילדים.
הגישה הזאת נמצאת בתפר שבין בטיפול לבין ייעוץ הכוללת מתן כלים פרקטיים להתמודדות עם אתגרים הוריים שונים. הגישה מתאימה להורים החשים כי הם מתמודדים עם קשיים, קונפליקטים והתלבטויות בנוגע לילדיהם בגיל הרך, הצעירים והמתבגרים ו/או בנוגע לסגנון ההורות שלהם.
מי מגיע למפגש ההורי
במובן "הורים" נכללים המטפלים העיקריים בילדים. יכולה להיות סבתא, דודה, גננת, או אחרים במידת הצורך, שיכולים להיות שותפים להדרכה.
טיפול משפחתי בין דורי
בשנים האחרונות, פונים אלי יותר ויותר בני משפחה בהן הילדים כבר בוגרים (לפעמים הורים בעצמם) ומבקשים עזרה באיחוי קרעים משפחתיים. היחסים הנובעים ממשברים בעבר עלולים להגיע עד לכדי נתק מוחלט בין הדורות.
לעיתים קרובות לאחר שהבעיות עולות על פני השטח, וניתן לנהל דיאלוג אמפתי אודות הפגיעות והכאב שנגרמו לכל הצדדים, ניתן גם לגעת ולהתייחס למשקעי העבר, לאותם נושאים שמעולם לא עובדו, ואשר שיבשו את מצב היחסים בהווה.
מבנה המפגש הבין–דורי
מפגש הכולל את ההורים ובניהם. גם כאן ניתן ולחבר על פי הצורך את בני המשפחה. טיפול בקשרים המשפחתיים בגילאים המבוגרים, יהיה לרוב קצר מועד וממוקד סביב המשבר ביחסים.
המפגשים הראשונים עשויים להיות טעונים וכואבים, אך בהמשך ייווצר גשר לבניית הקשר הבוגר בהווה.